Despre

Scurt istoric:

Institutul IDEA și-a început activitatea la 1 februarie 2009, sub forma unui club independent de experți: Clubul Ideilor Economice Alternative (Clubul iDEA!). Pe parcursul a unui an și jumătate de existență a Clubului, 15 specialiști au făcut parte din el, iar număr de ședințe organizate a fost de 53. Clubul iDEA! s-a dorit a fi unul neformal, bazat pe dezvoltarea membrilor Clubului prin inițierea unor discuții pe diverse teme, în general, cu conotație economică. Membrii Clubului își prezentau propriile idei în cadrul ședințelor și primeau expertiza, comentariile și critica celorlalți membri. Momentul în care Clubul iDEA! s-a lansat a fost unul în care în Republica Moldova persista un gol în discuții și analize obiective și independente a principalelor subiecte economice. Abia începînd cu 2010, au apărut emisiuni TV ce abordau pe larg și multilateral toate evenimentele din viața economică și socială din Republica Moldova. În ultimele sale 5 ședințe, din perioada mai-iunie 2010, ședințele Clubului iDEA! au fost deschise și peste 40 de participanți din exterior au avut posibilitatea să participe la ședințe. În cadrul ședințelor iDEA! au fost invitați și specialiști din exterior.

Cîteva situații curioase:

  • a doua zi după participarea la ședința Clubului iDEA!, deputatul Igor Dodon a aderat la PCRM;
  • membrii Clubului iDEA! au făcut pronosticuri reușite pentru alegerile din 2009 și 2010

În perioada august-septembrie 2010, membrii fondatori ai Clubului iDEA! au decis să înregistreze oficial organizația pe care o reprezintă pentru a putea organiza și alte activități. Astfel, noțiunea de Club a fost înlocuită cu cea de Institut, pentru a arăta aspirațiile fondatorilor de a crea și organiza mai multe proiecte.

Proiectul Academia Ideilor a devenit o variantă mai accesibilă pentru tineri, comparativ cu Clubul iDEA! și a permis în total la 40 de membri să participe activ la activitățile organizate între octombrie 2010-mai 2011. Sute de alte persoane au asistat la prezentările publice ale Academiei Ideilor, iar cîteva zeci de mii au urmărit înregistrările acestor ședințe.

Ca urmare a activităților prodigioase din cadrul Academiei Ideilor, membrii au propus organizarea unei Cupe la fotbal între ONG-uri. Astfel, Cupa IDEA la fotbal a însumat în anul 2011 trei ediții, implicând participarea a circa 20 de echipe diferite și implicarea a cel puțin 200 de tineri pentru fiecare ediție.

În perioada august-noiembrie 2011, Institutul IDEA a desfășurat cel mai important proiect de pînă atunci: Recensământul Angajaților Sectorului Public din Republica Moldova (RASP). Realizarea cu succes a acestui proiect i-a permis Ministerului Finanțelor să dețină o bază de date privind peste 200.000 de angajați ai peste 10.000 de instituții publice. De asemenea, onorînd cîteva condiții pentru obținerea asistenței macroeconomice, printre care Metodologia de organizare a RASP și RASP propriuzis, ambele realizate de IDEA, Guvernul Republicii Moldova a obținut 50 de milioane de euro nerambursabili. Acest proiect a fost susținut financiar de către PNUD Moldova.

Ambasada SUA a acceptat finanțarea proiectului „Academia Ideilor 2”, ce avea planuri ambițioase de cuprinde și activități în orașul Tiraspol. Proiectul decurge cu bine, implicînd circa 30 de tineri din Chișinău și 20 din Tiraspol. Proiectul se va finaliza în mai 2012.

Actualizat: 6 martie 2012


Misiunea: 
Dezvoltarea economică și îmbunătățirea condițiilor de trai, prin realizarea proiectelor de impact și implicarea tinerilor și a specialiștilor în domeniu.

 

Lasă un comentariu